Kita Tak Usah Terlalu Takbur di Kerdau

TEMERLOH, 22 Feb – Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta jentera pilihan raya kecil Barisan Nasional (BN) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kerdau tidak terlalu yakin dan memandang remeh kekuatan parti lawan.

Muhyiddin, yang juga Timbalan Presiden UMNO, berkata seluruh jentera perlu bekerja keras sekalipun DUN berkenaan dilihat sebagai kubu kuat BN dengan lebih 50 peratus pengundi di kawasan itu terdiri daripada kalangan anggota UMNO.

“Kita tidak mahu terlalu yakin dan takbur, walaupun keadaan semuanya baik.

“Kita juga perlu ingat bahawa pengundi adalah raja dan mereka yang tentukan sama ada menyokong atau tidak dan waktu inilah kita mesti menunjukkan kemesraan, keprihatinan, kesediaan untuk menolong mereka dalam menghadapi masalah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pengumuman calon BN bagi pilihan raya kecil itu di Dataran Sri Ketumbit, dekat sini hari ini.

Muhyiddin sebelum itu mengumumkan Naib Ketua Umno bahagian Kuala Krau Syed Ibrahim Syed Ahmad yang juga Pegawai Khas Agama kepada Menteri Besar Pahang sebagai calon BN pada pilihan raya kecil berkenaan.

DUN Kerdau Kerdau kosong berikutan kematian wakil rakyatnya daripada BN, Datuk Zaharuddin Abu Kassim, 63, pada 12 Feb lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 26 Feb ini sebagai tarikh penamaan calon manakala pengundian pula pada 6 Mac. Muhyiddin berkata terdapat 8,999 pengundi di DUN berkenaan, dengan 4,920 pengundi terdiri daripada kalangan anggota UMNO.

“Kita yakin Syed Ibrahim adalah calon terbaik, calon yang boleh diterima, yang bukan saja boleh menang tapi boleh cemerlang,” katanya.

Beliau berkata menjadi cabaran kepada Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob, yang dilantik sebagai Pengarah Pilihan Raya BN, untuk mendapat keputusan cemerlang berbanding keputusan pada pilihan raya umum 2008.

Pada pilihan raya umum 2008, Zaharuddin menewaskan calon PAS Hassanuddin Salim dengan majoriti 1,615 undi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: