‘Calon Reject’ Pas Tiada Sokongan, Tapi BN Jangan Terlalu Selesa- Abu Jimi

Temerloh, 27 Feb- Sindrom terlalu yakin dan selesa yang boleh membawa kekalahan kepada BN, kini jadi fokus Jentera Pemuda BN Pahang pada pilihan raya kecil DUN Kerdau, Pahang.

Sebaliknya jentera kempen Pemuda BN harus bekerja lebih kuat daripada biasa supaya calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad atau lebih dikenali dengan nama `Syed Ibra’ menang dengan majoriti lebih besar pada 6 Mac ini, ujar Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (Pemuda BN) Negeri Pahang, Abu Jimi Samad.

“Sikap terlalu yakin dan selesa ini tidak baik. Kita ada tugas berat, kena kerja lebih kuat dari biasa sebab tempoh kempen pun pendek. Semua kena beri tumpuan penuh dan jumpa setiap pengundi bertanyakan masalah dan cuba membantu apa yang mampu,” ujarnya selepas program Kempen Rumah Ke Rumah bersama Naib Presiden UMNO, Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi petang tadi.

Sambil mengulangi bahawa Syed Ibra adalah calon terbaik, yang merupakan anak tempatan serta banyak jasa dan pengalaman, selain cukup disegani oleh masyarakat setempat, peluangnya untuk menang dengan undi lebih besar memang ada.

Bagaimanapun Abu Jimi  mengingatkan jentera Pemuda BN mahupun UMNO, agar tidak boleh terlalu yakin kerana pilihan raya adalah proses demokrasi dengan pengundi ada hak menentukan siapa pilihan mereka.

“Saya ingatkan Pemuda dan rakan-rakan BN supaya bersungguh-sungguh dan jangan ambil mudah. Rasa yakin dan sikap selesa ini satu ancaman bagi kita dan harus dihindarkan,”  ujarnya yang juga merupakan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Kuala Lipis, Pahang.

Dalam pada itu katanya, BN sedar bahawa parti lawan akan menggunakan peluang pilihan raya kecil ini untuk ketengahkan pelbagai isu dan masalah sama ada soal tempatan mahupun nasional.

“Kita harus bersedia mengambil satu demi satu isu untuk dijelaskan termasuk isu rasuah dan sebagainya.  Pakatan pembangkang khususnya Pas dan PKR ini  juga ada masalah tetap mereka cuba tunjuk lagak macam tiada masalah.

“Mereka nampak macam bersama tetapi kita lihat banyak perkara mereka tidak setuju sama ada soal dasar dan sebagainya. Macam di Pulau Pinang, Kedah dan Selangor, mereka tak upaya bersatu…mereka hanya satu bantal, tapi mimpi lain-lain,” jelasnya.

Selain itu, katanya, banyak janji pembangkang dalam manifesto pilihan raya umum lalu tidak mereka tunaikan malah wakil rakyat mereka tidak kemampuan berbuat demikian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: