Pas Tidak Lagi Komited Dengan Slogan Membangun Islam

SUNGAI BULOH, 27 Feb – Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Hamzah Zainudin berkata PAS tidak lagi komited dengan slogan membangun bersama Islam yang membawa sokongan Melayu terhadap parti itu sebelum ini.

Beliau berkata penggunaan slogan itu dilihat berubah berdasarkan keperluan politik apabila hanya dilaungkan ketika memerlukan sokongan Melayu, sebaliknya terus berubah apabila bersama-sama bangsa lain.

Menurutnya, PAS kini datang semula dengan agenda membangun bersama Islam bertujuan menarik sokongan orang Melayu sempena Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau dan Merlimau, yang majoriti pengundinya adalah orang Melayu.

“Kita boleh lihat, di hadapan kaum bukan Islam semasa pilihan raya kecil (DUN) Tenang (baru-baru ini) mereka bercakap PAS tidak hanya tumpu kepada membangun bersama Islam sebaliknya cukup bersemangat apabila bercakap di hadapan orang Melayu.

“Soalnya kenapa slogan itu hanya dilaungkan di hadapan orang Melayu. Adakah hanya semata-mata untuk meraih simpati pilihan raya. Yang nyata apabila pilihan raya berakhir moto itu akan bertukar menjadi membangun bersama DAP,” katanya kepada ketika ditemui semasa menghadiri majlis sambutan Maulidur Rasul anjuran RNZ Group bersama anak-anak yatim di Asrama Damai, Kuang dekat sini, hari ini.

Hamzah yang juga Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi berkata dengan mengembalikan semula slogan itu, PAS dilihat benar-benar cuba untuk mengelirukan pengundi di Kerdau dan Merlimau seolah-olah pendirian mereka terhadap moto itu tidak berubah.

Statistik Suruhan Jaya Pilihan Raya (SPR) menyaksikan 7,706 pengundi daripada keseluruhan 8,721 pengundi berdaftar di DUN Kerdau adalah orang Melayu manakala 64.69 peratus daripada 10,679 pemilih berdaftar di DUN Merlimau juga pengundi Melayu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: