Nik Aziz Tolak Asal Usul Untuk Dapatkan Sokongan

JENGKA 28 Feb – Kenyataan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat bahawa beliau tidak berbangga menjadi bangsa Melayu hanyalah gimik politik yang sering digunakan terutama dalam usahanya untuk mendapatkan sokongan bukan Melayu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyifatkan apa yang dinyatakan oleh Nik Aziz itu bukanlah suatu yang mengejutkan kerana dia akan membuat apa sahaja kenyataan untuk dapat perhatian.

“Sekarang ni dia tak bangga jadi orang Melayu kerana dapat undi dari orang bukan Melayu, dan kalau nak dapat undi dari orang bukan Islam, saya percaya satu hari nantia mungkin Nik Aziz akan cakap dia tak bangga jadi orang Islam.

“Itulah Nik Aziz, Mursyidul Am Pas, bila-bila masa boleh berubah hanya untuk kepentingan politik,” katanya selepas melancarkan Program Tukar di Felcra Rumpun Makmur.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Nik Aziz bahawa beliau tidak minta untuk dilahirkan sebagai seorang berbangsa Melayu dan secara kebetulan lahir di negara ini.

Sementara itu, Ketua Puteri UMNO Malaysia, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin kesal dengan kenyataan Nik Aziz kerana sanggup menidakkan asal usul keturunanannya hanya kerana politik.

“Puteri UMNO merasa kecewa dan sedih dengan kenyataan yang keluar dari seorang pemimpin agung parti yang dikatakan sebagai seorang tok guru tetapi sanggup tidak berbangga dengan asal usulnya.

“Apakah terlalu teruk menjadi seorang Melayu, adakah perlu kita mengenapikan asal usul kita hanya untuk menarik kaum lain menyokong kita, kita tak perlu lakukannya dan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah melakukannya,” katanya kepada UMNO-online.

Menurutnya, pemimpin BN tidak pernah menidak atau malu untuk mengaku asal usulnya hanya untuk dapat sokongan, malah mereka berbangga dengan asal usul masing-masing.

Rosnah berkata, tidak perlu mengadai asal usul hanya untuk dapat sokongan tetapi yang penting perkhidmatan yang kita berikan kepada rakyat.

“Kita tidak perlu katakana negara ini bukan Melayu yang punya, Cina yang punya, India yang punya hanya untuk menarik golongan ini, ia tidak perlu sama sekali kerana yang utama rakyat di negara ini dapat hidup bersama tanpa masalah.

“Perlulah kita menukarkan identiti sekadar untuk tarik sokongan, perlukah kita buta pembohongan untuk dapatkan sokongan, saya minta rakyat memikirkan apa yang berlaku ini,” katanya.

Rosnah meminta kepada penyokong pembangkang supaya meneliti serta memikirkan apa yang dikatakan oleh pemimpin mereka yang sanggup mengadaikan asal usul untuk dapatkan sokongan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: