Peristiwa Masjid Rumpun Makmur: Nik Aziz Pemimpin Pak Turut!

KUALA KRAU 1 Mac – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dianggap sebagai pemimpin yang tidak layak untuk mengetuai kepimpinan Pas kerana beliau gagal dalam menterjemahkan sikap serta sifat yang sebenar sebagai seorang pemimpin utama.

Bilal Masjid Rumpun Makmur, Jalaudin Abdul Aziz,57 berkata hakikat berkenaan perlu diterima oleh penyokong mereka walaupun perkara itu pahit kerana peristiwa pada Jumaat lalu menyerlahkan sifat Nik Aziz yang sekadar jadi “pak turut” kepada juak-juaknya.

Menurut beliau dalam tempoh berkempen dan suasana pilihan raya, Nik Aziz sepatutnya mengelak dan bukannya menuruti perancangan yang telah diatur oleh penyokong mereka sempena pilihan raya DUN Kerdau pada 6 Mac ini.

“Biarpun beliau mengatakan tazkirah pada hari berkenaan tidak mempunyai unsur politik dan sebagainya, ianya adalah satu perkara yang tidak speatutnya berlaku kerana Nik Aziz memberikan tazkirah tanpa izin daripada pihak pengurusan masjid.

“Yerlah…bukankah beliau sebagai pemimpin Pas..Macam-macam akan timbul dan dalam suasana hari ini yang mana Kerdau menjadi tumpaun, saya tidak mahu melibatkan anak-anak qariah Rumpun Makmur ini dengan perkara yang dikhuatiri boleh mencetuskan perasaan tidak puas hati dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas peristiwa yang berlaku di masjid Rumpun Makmur baru-baru ini di mana Menteri Besar Kelantan terbabit telah memberikan tazkirah tanpa mendapat kebenaran daripada pihak jawatankuasa masjid sejurus selesai solat Jumaat semalam.

Sebelum itu terdapat desas-desus yang mengatakan Nik Aziz akan menyampaikan khutbah Jumaat di masjid berkenaan, namun pihak masjid berjaya menghalang perkara itu daripada berlaku.

Jalaudin yang telah mencurahkan bakti sebagai Bilal di masjdi berkenaan selama 26 tahun seterusnya menambah, tindakan Menteri Besar Kelantan berkenaan adalah tidak sepatutnya berlaku kerana sebagai pemimpin dan ditambah pula dengan panggilan “tok guru” oleh penyokongnya, beliau kena tahu adab sopan dan sebagainya.

“Takkan Nik Aziz tidak tahu semua itu. Homatilah kami sebagai pihak yang menguruskan masjid di sini. Janganlah jadi “pak turut” kepada puak-puaknya kerana beliau perlu ada pendirian yang tersendiri. – MediaUMNO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: