Hina Sesama Manusia, Pas Harus Tanggung Implikasi Dunia Akhirat

KERDAU, 4 Mac – Calon Barisan Nasional (BN) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau, Syed Ibrahim Syed Ahmad, sedikitpun tidak berasa hati dengan gelagat Pas yang menghina gelaran Syed.

Katanya, Pas semakin mencerminkan rupa sebenar mereka dan rakyat akan mampu menilai sikap parti ini yang kononnya memperjuang dan mempertabatkan agama Islam.

“Dalam agama Islam, sesiapa sahaja dilarang untuk menghina sesama manusia bahkan Nabi sendiri ada menyatakan dalam hadithnya, jangan menghina satu benda yang baik.

“Allah s.w.t juga pernah berfirman, bercakaplah dengan Firaun wahai kamu Musa dengan perkataan yang lembut. Ini jelas menunjukkan, kita ditegah untuk memandang rendah dan menghina sesama kita,” terangnya.

Menurut Syed Ibrahim atau lebih mesra dengan panggilan Syed Ibra, sekiranya Pas mahu terus menghina, itu terserah kepada hak masing-masing.

“Secara tidak langsung, sikap parti itu mencerminkan peribadi dan cara pembawakan Pas. Rakyat akan menilai sikap mereka ini kerana Islam tidak pernah mengajar atau menyuruh kita memandang hina sesama manusia walaupun berlainan agama dan bangsa,” terang Syed Ibra.

Beliau turut menjelaskan, Pas harus bertanggungjawab di dunia hingga akhirat atas implikasi daripada sikap mereka yang menyebabkan masyarakat akan memandang rendah terhadap agama Islam.

“Di dunia maksudnya dari segi kemasyarakatan yang menyebabkan orang Islam lain terpaksa membayar hutang yang sama terhadap hutang mereka buat. Orang akan pandang umat Islam itu dengan pandangan yang jahat dan serong disebabkan tingkah laku mereka.

“Oleh kerana itu, orang Islam yang lain terkena tempias dek akibat sikap Pas, maka mereka harus mananggung beban tersebut,” katanya kepada UMNO-Online.

Syed Ibra turut berpesan agar pemimpin-pemimpin Pas yang jelas mengetahui ajaran Islam dengan mendalam agar mendalami serta menghayati apa yang diajar oleh agama Islam sebenarnya.

“Jangan kerana politik, mereka buat-buat tidak tahu apa yang mereka tahu,” ujarnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: