Pas Rosakkan Bendera Dan Poster BN di Kerdau

KERDAU, 4 Mac – Ketua UMNO Bahagian Kuala Krau, Datuk Ismail Mohamed Said melahirkan rasa kesal akan sikap fanatik Pas yang berkempen dengan cara tidak profesional.

Ini berikutan sikap penyokong Pas yang begitu fanatik merosakkan bendera dan poster Barisan Nasional (BN) terumatanya di kawasan Desa Murni dan sekitar DUN Kerdau sehinggakan petugas-petugas BN turut dihalang untuk menaikkan bendera dan poster di kawasan tersebut.

“Malam tadi saya turun di Desa Murni bagi melihat sendiri penyokong Pas yang menghalang Pemuda BN cawangan tersebut memasang bendera dan poster.

“Mereka mereka mengakui kononnya ini kawasan mereka. Siapa yang cakap mcam itu sedangkan ini kawasan terbuka. Kedua-dua parti boleh menaikkan bendera dan poster masing-masing. Saya tunggu sehingga semua kerja pemasangan selesai tetapi sayangnya pagi ini bila saya lalu di sini, tali mengikat bendera telah di bakar menyebabkan bendera jatuh dan poster yang dipasang juga telah dicabut.”

Terangnya lagi, beliau amat pasti, ini adalah kerja penyokong Pas yang terlalu fanatik dan menyifatkannya sebagai perbuatan yang tidak bertamadun.

“Sikap mereka ini tidak mencemarkan kempen pilihan raya yang seharusnya berjalan dengan lancar dan bersih. Jadi saya telah menasihati Pemuda BN cawangan terbabit agar melaporkan kejadian ini kepada pihak berkuasa.”

Mengulas berkenaan laporan polis yang dibuat olehnya berhubung penggunaan poster mempunyai logo rasmi Kerajaan Pahang oleh Pas pada PRK DUN Kerdau, beliau berkata, ini jelas menunjukkan Pas menghina institusi diraja.

“Sekiranya Pas tewas di sini, sudah pasti ia akan mengheret institusi raja-raja Melayu. Tidakkah mereka sedar impak daripada penggunaan logo tersebut di poster itu. Sikap mereka ini amat memalukan,” katanya kepada UMNO-Online.

Selain kesalahan menggunakan logo kerajaan negeri, Pas juga tidak mematuhi syarat pilihan raya apabila mencetak logo parti pembangkang lain iaitu Dap dan Pkr.

“Di PRK DUN Kerdau, hanya pertembungan dua parti iatu BN dan Pas. Mereka tidak boleh meletakkan logo parti lain.

“Ini bukan kali pertama mereka menyertai pilihan raya. Sepatutnya mereka tahu peraturan ketika pilihan raya,” ujar Ismail.

Tindakan Pas ini telah melanggar peraturan berkempen mengikut Akta Kesalahan Piliihan Raya 1954 dan undang-undang negeri.

Beliau berharap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengambil tindakan tagas terhadap pihak yang melakukan perbuatan tidak bertanggungjawab ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: